Ohitusongelmat

netti-lumina-8Ohitusongelmia koiranulkoiluttajan tullessa vastaan

Mitä ne ovat? Mistä ne johtuvat? Mikä ratkaisuksi? Pyrin vastaamaan kolmeen edellä esittämääni kysymykseen. Nämä kysymykset pyörivät monien muidenkin mielessä ja vastauksia etsitään kuumeisesti.

Ohitusongelmat… Mitä ne ovat?

Hihnaräyhääminen, haukkuminen, vetäminen, oikeat tai valehyökkäykset, muuten koiran hallitsematon käytös. Tässä muutama tavanomainen ongelma, jotka yhdistetään ohitustilanteisiin. Lisäksi mahdollisesti ongelmia on jo itsessään seuraavat asiat; ajatus ulos koiran kanssa lähtemisestä saa sinut ahdistuneeksi, pelokkaaksi ja mahaan outoja tuntemuksia. Mahdollisten vastaan tulevien koirien huomaaminen mahdollisimman aikaisin. Suunnan muuttaminen vastaan tulevan koiran vuoksi. Pakeneminen metsään tai koiran syliin ottaminen. Lenkillä käynti aikaan, jolloin ei muita koiranulkoiluttajia ole tai sellaista reittiä, jossa minimoidaan vastaantulijat. Koirien ulkoilutus erikseen. Kun ongelmat pahenevat, lenkillä käynti vähenee. Oravanpyörä on valmis.

Ohitusongelmat… Mistä ne johtuvat?

Kokemuksesta voin kertoa, että nämä kolme asiaa vaikuttavat ohitusongelmien syntyyn.
Ensimmäiseksi, ohitusharjoituksia ei ole tehty tarpeeksi tai ne rajoittuu pariin treenikaveriin koiran ollessa vielä pentu.
Toiseksi, koiran sosiaaliset taidot ovat vähäisiä tai niitä ei ole ollenkaan. Lyhyesti tarkennettuna, pentuvaiheessa sosiaaliset harjoitukset ja lajikumppanit ovat olleet vähäiset tai niitä ei ole ollut ollenkaan. Lisäksi täysikasvuisena koira pääsee liian harvoin sosiaaliseen kanssakäymiseen lajitovereittensa kanssa, jolloin sen käytös voi muuttua huonompaan suuntaan.
Kolmanneksi, koiraa taluttava ihminen pelkää, hermostuu, on epävarma, ei tunne hallitsevansa tilanneta, turhautuu yms. Eli muuttuu tunteelliseksi ohitustilanteessa tai oikeastaan ennen sen ohitustilanteen alkamista. Koira vaistoaa ja tuntee ihmisen sisäisen ”luhistumisen” ja ottaa ohjat, jolloin yllämainitut koiran käyttäytymismuodot (hihnaräyhääminen, hyökkäykset, haukkuminen yms.) tulevat esiin.

Ohitusongelmat… Mikä ratkaisuksi?

Ennaltaehkäisy. Luo ohitustilanteisiin pennulle ja aikuisille selvät säännöt, ja harjoittele niitä riittävän usein erilaisten koirien kanssa. Laske koirat tutustumaan toisiinsa, kun ne ovat rauhallisen uteliaita. Älä pelkää tappeluita, pysy rentona ja keskity siihen, mitä haluat. Vältä hihnakireyttä koirien tutustumisen aikana. Lopeta tutustumisharjoitus, kun koirat osoittavat merkkejä uteliaisuuden loppumisesta. Selvä käsky esim. sivulle (ehdollistettu jo aiemmin). Ongelmien ilmetessä pysy rauhallisen päättäväisenä, rauhoita koirat toisten läheisyydessä. Älä päätä koskaan harjoitusta siihen, että koirat tappelevat, haukkuvat, murisevat toisilleen tai ovat muuten jännittyneitä. Päätä harjoitus onnistuneeseen, rentoon suoritukseen. Uskalla kokeilla erillaisia menetelmiä, älä lannistu jos et onnistu ensimmäisellä kerralla.

Jos olet havainnut yllämainittuja piirteitä itselläsi tai koirallasi, teillä on jo ongelma ohitustilanteessa. Myönnä ongelmasi itellesi ensin. Vähättely tai kieltäminen pahentavat asiaa. Harjoittele ohitusta ja sosiaalisia taitoja käytännössä kaveriporukassa, osallistumalla ohituskursseille tai pyytämällä koira-alan ammattilaista kotikäynnille. Vaikka olisit kokeillut jo edellä mainittuja asioita ja alansa ammattilaisia, mutta et ole saanut ratkaisua ongelmaan, älä lannistu vaan ota yhteyttä minuun, sillä kaikkiin koiraongelmiin on ratkaisu olemassa.