Käytösongelmat Asiaa ongelmakoirakoulutuksesta

netti-jaffa-5Ongelmakoirakoulutus

Tekeekö koirasi sinut hulluksi? Onko se aggressiivinen, hermostunut, pelokas tai yksinkertaisesti ylikierroksilla? Onko koiralla pakkomielteitä tai pakonomaista käyttäytymistä? Tällöin tarvitsette ongelmakoirakoulutusta.

LIIKUNTAA, KURIA ja HELLYYTTÄ

Tässä järjestyksessä, niin saat koirastasi tasapainoisen ja terveen kumppanin.
Muista, että koirasi on peilisi. Käytös, jonka saat takaisin, peilaa aina jollakin tavalla omaasi.

Ongelmat johtuvat lähes yhdeksässäkymmenessäviidessä prosentissa tapauksista pikemminkin epätasapainoisesta ihmisestä kuin epätasapainoisesta koirasta. Koiran käytös ei korjaannu, jos omistaja ei muuta omaa käytöstään. Ongelmakoirakoulutus auttaakin omistajaa ymmärtämään koiran toimintamalleja, jolloin on helpompaa molempien sopeutua ja tulla toimeen.

Eläinmaailmassa ei ole moraalia, ei oikeaa eikä väärää. Eläimet eivät valehtele tai huijaa. Siellä on vain sääntöjä, rutiineja ja rituaaleja, jotka perustuvat vahvimman (eivätkä fiksuimman tai oikeudenmukaisimman) henkiinjäämiseen, sekä lauman selviämiseen.

Tavallisimmat käytösongelmat voit korjata oppimalla ymmärtämään koiraasi. Tiedon puute lemmikkien viestinnästä ja tarpeista riistää niiltä luonnolliset vaistot, joita ne käyttävät selviämiseen. Yleisimmät ja suurimmat ongelmat syntyvät, kun hyvää tarkoittava ja rakastava koiranomistaja kohtelee koiraansa ihmisenä. Koira haluaa olla yksinkertaisesti eläin ja sen on annettava olla koira.

Useimmissa tapauksissa koirat tarvitsevat vain vahvempaa johtamista omistajiltaan, sekä sääntöjä, rajoituksia ja johdonmukaisuutta omissa kodeissaan. Koira ei ole laumanjohtaja vaan ihminen, ei edes silloin, kun koiria on useampia. Laumanjohtajuudessa ei ole kyse siitä, että näytetään koiralle, ”kuka on pomo”. On kyse siitä, että koiran elämästä tehdään turvallista ja johdonmukaista, ja ensisijaisesti täytetään koiran luonnolliset tarpeet. Koiran ja ihmisen väliset rajat täytyy olla yksinkertaisia ja selviä, mustavalkoisia.

Usein syytetään aivan turhaan koiran rotua sen käytösongelmista, kaikki ovat samanlaisia turkkinsa alla, ensisijaisesti eläin, toiseksi koira ja kolmanneksi rotu. Usein miten käytösongelmat johtuvat siitä, että eläimelliset vaistot ottavat koiran sisällä vallan jossakin tilanteessa, rotuominaisuus joko lieventää tai pahentaa asiaa.

Vaarallinen – ja valitettavasti yleinen – väärinkäsitys on ongelmakäyttäytymisen katoaminen opettamalla koira tottelemaan käskyjä. Jos koira on hermostunut, jännittynyt, yli-innostunut, pelokas, aggressiivinen, dominoiva, paniikissa tai muulla tavoin epätasapainossa, perinteisestä koirankoulutuksesta saattaa olla enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Perinteinen koirankoulutus perustuu ihmispsykologiaan, eikä siinä vaikuteta koiran mieleen.

Lisäksi tämä avainasia:

Kun olet vuorovaikutuksessa koirasi kanssa – varsinkin, kun puutut sen hallitsemattomaan käyttäytymiseen – Sinun täytyy harjoitaa mielesi suhtautumaan koiraasi tässä järjestyksessä. Se on ensisijaisesti:

  1. eläin
  2. laji(koira)
  3. rotu
  4. nimi